marți, 6 aprilie 2010

A da sau a nu da. Asta-i intrebarea!

Sunt intr-o situatie cel putin ciudata pentru mine. Am fost invatat de mic sa fiu onest. In septembrie voi fi tatic. Unii stiu altii afla acum. Treaba e urmatoarea. Din ce stiu...femeile insarcinate au gratuitate la cam tot ce inseamna analize, spital...si ce o mai fi. Mai stiu ca daca situatia cere ca sa faci cezariana la indicatiile medicului...e pe gratis. Daca e la cerere costa in jur de ceva milioane (vreo 5 sa fie oare?). Milioane pe care le dai pentru o chitanta. Pana aici imi este clar. Daca ai vreo complicatie, medicul face cezariana oricum...ca nu cumva sa te rupi in doua...daca cel mic trece de 4 kilograme...(femeile cred ca isi dau seama) sau ca sa pateasca ceva copilul sau mama. Cezariana ce este gratuita. Dar cum la noi in Romania gratuit inseamna pe hartie...acu vreau sa stiu...cu-i cat trebuie sa ii dau spaga ca sa reusesc sa fiu tatic? Am aflat ca unii doctori iti spun : "dai cat vrei", altii au onorariu stabilit si poate o mica parte nu cer. Asaaa. Acum trebuie sa dai onorariu la medic, anestezist, infirmiera, o fi si un chirurg pe acolo sau o fi tot doctorul ?, liftier, paznic, asistenta care iti aduce copilul in camera...daca vrei sa il vezi in timp util..si sa nu ti-l schimbe cu altul din nepasare. Din principiu eu nu dau onorariu. Mai ales la cineva care este platit sa isi faca treaba. Adica eu ii dublez salariul pentru ceva pentru care el oricum este platit. Liftierul trebuie platit ca sa reuseasca sotul sa treaca direct prin lift si sa nu treaca pe la paznicul cu doua clase, sa ii mai aduca niste haine sotiei sau copilului pentru ca cel mic nu asteapta ore de vizita. Asistenta trebuie platita sa iti aduca copilul in rezerva ca nu cumva sa aduca din "greseala" altul, asa demonstrandu-ti puterea lor absoluta de a schimba cursul firesc al vietii, batand un apropo ca trebuie platita sa isi faca treaba bine. Daca cumva vrei, prin absurd, sa te asiste doctorul la nastere (doctor care te-a consultat atatea luni), trebuie sa ii dai sau sa ii pregatesti un  onorariu. Ca daca nu...cine stie...poate trebuia sa plece din oras, e la ziua cuiva, are o problema cu masina, ii era somn sau pur si simplu nu mai era stimulat sa vina sa asiste. Iar multi medici nu se baga peste alt medic. Mai pe larg, medicul de garda nu se baga daca esti pacienta unui alt doctor, ca sa nu strice relatiile cu el si pentru ca cel de garda nu a reusit sa discute despre onorariu. Asistentele se poarta cu tine ca si cu un animal. Ai ocazia sa auzi niste lucruri superbe despre tine      "de ce tot ragi ca vaca? hai fa odata! ti-a trebuit f***t? la ora asta ma deranjezi pe mine? etc etc (din dragoste de meserie). Dar pentru ca imi iubesc sotia si din dorinta sa fiu tata...observ ca trebuie sa imi calc principiul. Intrebarea este: cum dau spaga? Mai nou se numeste onorariu, e mai european.
Si aici vin mai multe variante:
1. Varianta directa: Ii spui doctorului in fata daca se da sau nu se da spaga, care e onorariul lui, si al grupului care te asista la nastere. 
2. Varianta cotita: Aduci vorba in treacat despre costuri, onorarii, cum o sa fie la nastere etc. 
3. Varianta atunci si acolo: Femeia in travaliu, sau in drum spre sala de nasteri, sotul fuge ca nebunu sa caute doctorul si sa ii intinda un plic destul de gros cu mesajul "Va multumim ca..."  apoi sa caute si membrii echipei care asista la nastere.
4. Varianta pe NV: astepti momentul propice ca buzunarul doctorului, anestezistului, infirmierei, asistentei, liftierului sa se alinieze cu planetele si sa fie in dreptul mainii tale si sa ii pui in el plata mult asteptata cu mesajul: " O mica atentie" si un zambet tampit si penibil.
5. Nu dau spaga pentru ca ei sunt doctori (care au facut un juramant hypocratic, salveaza vieti si sunt platiti sa faca asta).
Stiu ca sunt salarii destul de mici la medici...dar asa sunt peste tot...la oamenii simpli vorbesc. La un salariu de 10 mil de unde scoti un onorariu de 10-15 mil pentru doctor, plus alte cateva milioane pentru ceilalti "salvatori de vieti omenesti". Zic suma asta pentru ca asta am auzit ca se poarta. Si deh...sa nu fii in rand cu lumea?!
Am imaginatie bogata si stiu in principiu cam cum se da spaga dar cand trebuie sa trec la aplicarea metodelor...mi se rupe filmul. Nu pot (nu ca as vrea in situatia de fata cand chiar vreau sa fiu tatic)!! Pur si simplu....se intrerupe semnalul de la creier la mana si la gura...si nu mai pot. Nu am dat niciodata spaga si nici macar onorarii fara chitanta.
Inteleg sa platesc toti banii astia (da-i in mama lor de bani... conteaza mai mult sanatatea familiei mele) dar sa imi dea domle chitanta. Sa fie pret fix pentru fiecare servici in parte. Faci totalul, te duci la casierie si platesti, iei chitanta si apoi poti sa zici mai linistit..."off ce hot e statul asta" (fapt care oricum e adevarat).
Asadar intrebarea ramane: "Cum se da o spaga (onorariu) ???
Mentionare de ultim moment: institutia in cauza este Maternitatea Cuza Voda.


PS: Am cam alternat genurile dar asta e. Se intelege cu scuzele de rigoare.
      Nu acuz, nu dau cu parul.



5 comentarii:

anda_elena spunea...

Varianta 4 e cea mai ok.
Eu voi fi mamica la inceputul lui iulie, asa ca iti dau dupa mai multe detalii :)
Stiu... e atat de aiurea totul, de nu se mai poate. Nici eu nu am garantia ca doctorita la care am platit pana acum muuulte sute de lei (majoritatea pe chitanta, adevarat - pentru ca are cabinet particular) ma va asista la nastere. Aud multe variante de preturi si spagi. Inca nu stiu... pretul corect...
Dar ce stiu si ce mi-au spus toate prietenele care au trecut prin asta - trebuie nervi de otel!!! Sa nu pui la suflet toate tipetele, jignirile cu vaca si f*** (foarte reale, nimic exagerat!!!). Trebuie sa fim cat se poate de calme, pentru noi si pentru micutii nostri. Ca oricum, de schimbat lumea cu un deget e mai greu...
Ceva ar trebui facut - dar cand te gandesti ca pe urma s-ar putea razbuna pe tine... iti mai piere din curaj.
Doamne ajuta de sanatate sotiei si lui bebe mic! Sa ne auzim cu bine!

George Vintilă spunea...

Multumesc Elena pentru raspuns. Ar trebui facute multe...dar cand e vorba de viata copilului tau dai oricat. Si doctorii stiu asta..si stiu ca poti fi santajat foarte usor cu treaba asta.

Felicitari pentru micutul care o sa vina :D

www.poppy.ro spunea...

Felicitari pentru bebelus!
Esti un tatic cu adevarat simpatic :))
Cea mai buna varianta e sa evitati "maternitatea" Cuza Voda. Eu am nascut acolo anul trecut si nu voi mentiona conditiile existente pentru a nu te oripila.
Despre doctori&stuff ce sa spun? Nu-i plange pentru salariile mici ca banii pe care-i castiga ei zilnic, altii nu-i fac intr-un trimestru.
Eu optat pt cezariana "la cerere". Nimic nu a fost gratis (analize, consultatii, ecografii etc). Tariful in ziua cu pricina e variabil in functie de notorietatea "D-lui/D-ne DR." Eu am platit inainte (prea putin se pare). Si acum ii multumesc Domnului ca am scapat cu viata de acolo. Din pacate copilul meu a fost infectat cu stafilococul care bantuie neingradit in spital si la 10 zile am operat-o prima data, la 3 luni a doua oara, la 6 luni a scapat doar cu antibiotice.
Am acumulat atat de multe experiente negative in cele cateva zile din spital, incat cu greu ma pot opri sa nu-i denunt pe toti impostorii pe care ii platim cu varf si indesat pentru a face cu sila si de mantuiala profesia pe care singuri si-au ales-o.

vLucian spunea...

ca sa nu stai cu griji de genul "cui dau, cat dau .. .daca e prea putin, daca s-a suparat bucatareasa, daca am uitat de fochist..." (nu mai vb de stafilococi, nesimtire, ne-implicare, mizerie, trauma etc) recomand calduros sa mergeti la o clinica particulara si asa ati terminat balciul. ajungi cam la aceeasi bani dar stati tu, sotia si copilul singuri intr-o rezerva, totul e curat, civilizat, profesionist ... adica 'normal' pana la urma. nu mai e de mult o 'fitza'... asta daca a fost vreodata... (vorbim de sanatatea chiar viata celor dragi).
mult succes!!

anda_elena spunea...

Buna!
Am promis ca revin cu detalii. Am nascut pe 30 iunie la Cuza Voda.
Surprinzator, totul a fost mai mult decat perfect.
Am avut noroc de a nu avea ghinioane! Si de a intalni niste oameni mai mult decat ok! Probabil ca ma asteptam la atat de multe rele, incat si asta a contat.
Important e ca ne-am intors acasa mama si fiica, fara boli si cu bani in buzunar - pentru ca, surpriza din nou! - aproximativ jumatate dintre plicuri mi-au fost refuzate.
Prin urmare, cel putin din punctul meu de vedere, trebuie sa corectez un pic ceea ce am scris in primul comentariu si sa-mi cer scuze. Am intalnit si oameni devotati, oameni cu zambetul pe buze, oameni oameni!